‘Robatòrum per menjatòrum’ – Escrit a casa

Primer vídeorelat de la sèrie ESCRIT A CASA. RELATS DEL CONFINAMENT A MALLORCA.
Amb text de Sebastià Portell, il·lustracions d’Antònia Monroig i interpretació de Joan Miquel Artigues. Idea original, creació i producció de la Fundació Mallorca Literària SANT JORDI, 2020

L’any passat, quan estàvem totes confinades, la Fundació Mallorca Literària va tenir la idea d’ajudar als creadors d’aquesta manera: creant videorelats amb la col·laboració d’escriptors, il·lustradors, artistes i actors. Al final va acabar amb un llibre amb recollint tots els relats il·lustrats, “ESCRIT A CASA”.

A mi em van emparellar amb en Sebastià Portell, gran escriptor de relats i bon amic que em va presentar uns paisatges més que coneguts pels illencs amb un regust de nostàlgia i a records antics.

La tècnica que vaig utilitzar va ser el collage digital, intentant jugar amb una gamma cromàtica que anés des de la connotació del record fins a la força del present, passant per la tendresa de la infantesa.

Un adult i una nina de set anys en bicicleta, fent el camí de ses Salines a Cas Parets. Conversen entre iguals perquè ni ell vol ser tractat com un gran, ni ella, com una nina. S’aturen. I a l’adult li arriba el record de la padrina, a la vora d’un ametler agafant ametlons, i dient-li a ell –que llavors tenia set anys– una lliçó popular: “Robatòrum per menjatòrum no és pecatòrum”.

Sebastià Portell ha creat un relat durant el confinament en què l’escenari és una passejada en bicicleta després que Pedro Sánchez parlàs “d’una guerra que ningú entenia d’on sortia” i d’un enemic “que es propaga quan la gent s’ajunta”. Les mesures es posarien en marxa de seguida, però ells encara no sabien que aquell seria el darrer horabaixa en molt de temps pedalejant.

El conte l’interpreta Joan Miquel Artigues i va acompanyat de les il·lustracions d’Antònia Monroig. És el primer relat de la sèrie ‘Escrit a casa’, una col·lecció de contes que reuneix 36 creadors illencs –escriptors, il·lustradors i actors– en un recull col·lectiu de relats escrits a Mallorca durant el confinament. Fruit d’aquest treball col·laboratiu, neixen 12 relats que es publicaran format audiovisual combinant paraula, veu i imatge.

Ara Balears 23/04/2020